IR paneli slabosti prikazna

Ali imajo IR paneli slabosti, ki pretehtajo odločitev za nakup?

Priljubljenost infrardečih panelov brez dvoma strmo narašča, saj ponujajo edinstven, energetsko učinkovit in zdravju prijazen način ogrevanja. Vedno večkrat pa zasledimo tudi temo IR paneli slabosti. Danes se bomo poglobili v pomanjkljivosti IR panelov, navedli konkretna dejstva, številke in primere iz resničnega življenja, s katerimi boste lažje razumeli, kako deluje IR ogrevanje in enkrat za vselej razčistili, če imajo IR paneli slabosti, ki pretehtajo vašo odločitev o nakupu.

Priljubljenosti IR panelov ne moremo zanikati

Ne moremo mimo vseh prednosti, ki jih ponujajo IR paneli:

  • So izredno energetsko učinkoviti in estetsko zasnovani, tako da se prilegajo vsakemu domu, pisarni in tudi delavnici.
  • Priljubljeni so tudi zaradi neslišnega delovanja, in ker prostor ogrejejo hitreje kot ostali načini ogrevanja.
  • Poleg tega je infrardeče ogrevanje zdravju prijazno in ponuja veliko nepričakovanih koristi, med drugim je priljubljeno pri alergikih, saj zmanjša dvigovanje prahu.

Kaj kmalu ugotovimo, da IR paneli slabosti sicer obstajajo, ampak so na srečo v manjšini.

Na kratko o delovanju IR panelov, potem pa se posvetimo temi IR paneli slabosti

Med IR paneli slabosti vsekakor ne spada njihov princip ogrevanja, ki temelji na uporabi infrardečega sevanja, ki je podobno toploti, ki jo oddaja sonce. IR paneli s sevanjem neposredno ogrevajo predmete in ljudi v prostoru. Tukaj vidimo bistveno razliko v primerjavi s tradicionalnimi načini ogrevanja, ki najprej segrejejo zrak, kar predstavlja nepotrebno izgubo energije.

IR paneli slabosti – 6 stvari, ki jih morda še niste vedeli

1. Hitro ogrejejo, a se toplota hitro izgubi

Ne moremo zanikati, da so IR paneli energetsko učinkoviti in prostor segrejejo precej hitro. Njihova pomanjkljivost pa je, da toplota ne prodre globoko v predmete. Kot smo pojasnili v prejšnjem odstavku, delujejo tako, da namesto zraka neposredno ogrejejo predmete v bližini. Infrardeče žarke absorbira prvi predmet, na katerega naletijo. To pomeni, da je prostor sicer hitro ogret, tudi toplota je zelo prijetna, vendar je omejena le na površino predmeta. (1)

Zrak v prostoru ni ogret in predmeti se zaradi omejene globine pregrevanja hitro ohladijo. Na primer, površina kavča je med delovanjem IR panela na otip prijetno topla, vendar se hitro po izklopu grelnika porazgubi. Toplotni učinek brez neprekinjenega delovanja je kratkotrajen, kar vsekakor štejemo med IR paneli slabosti.

2. Manj primerni, če imate slabšo izolacijo

Če želite doseči maksimalni izkoristek IR panelov, potem imejte v mislih, da mora biti vaš dom dobro izoliran. Njihov specifični način delovanja načeloma štejemo kot prednost, v primeru slabše izolacije objekta, pa spada pod IR paneli slabosti. Ker infrardeče ogrevanje ne segreje zraka v prostoru, temveč le predmete v bližini, je akumulirana toplota odvisna od izolacije vašega doma. Če je slabša, vas bo po izklopu grelnika precej hitro zeblo. (2)

IR paneli slabosti in izolacija
V slabše izoliranem objektu boste potrebovali bolj ali manj konstantno ogrevanje z IR paneli, če želite, da vam je prijetno toplo.

3. Oblikujejo se vroče in hladne točke

Običajni ogrevalni sistemi segrevajo zrak, ki nato kroži po prostoru. IR paneli pa oddajajo infrardeče sevanje, ki ga predmeti v okolici neposredno absorbirajo. To pomeni, da je toplota lokalizirana in da se bodo v prostoru ustvarila območja z različnimi temperaturami, kar vsekakor spada med IR paneli slabosti. (3)

Vroče točke

Infrardeča toplota, ki jo oddaja panel, se širi v neposredni liniji in segreje prvi predmet, na katerega naleti. Predmeti, ki so bližje IR panelu, se segrejejo bolj kot tisti, ki so nekoliko oddaljeni. Če boste sedeli tik pred IR panelom, vam bo zelo toplo, če pa se boste od njega oddaljili nekaj metrov, vam bo veliko bolj hladno.

Hladne točke

Neenakomerno segrevanje se pojavi tudi zaradi ovir v prostoru. Stene, pohištvo in druge ovire omejijo doseg infrardečih žarkov in v prostoru se oblikujejo hladne točke, ki jih IR toplota ne doseže. Ključno je, da izberete dovolj močne IR panele in jih razporedite kar se da strateško. Zlasti v večjih ali nenavadno oblikovanih prostorih pa se tej IR paneli slabosti ne boste morali izogniti.

IR paneli slabosti vroče in hladne točke
Če želite enakomerno segret prostor s konstantno temperaturo, brez vročih in hladnih točk, potem dobro razmislite, če so IR paneli za vas pravi način ogrevanja.

4. Ne zagotavljajo kroženja zraka

Če govorimo o temi IR paneli slabosti, se moramo dotakniti tudi tistih manj očitnih pomanjkljivosti. Tradicionalni ogrevalni sistemi segrevajo zrak, ki se nato zaradi manjše gostote dvigne in ustvari konvekcijski tok, zaradi katerega topel zrak po prostoru kroži. Ker IR paneli ne segrevajo zraka, tudi zračnih tokov ni.

IR paneli slabosti slabo prezračevanje
Ali imajo IR paneli slabosti? Da, imajo, vendar lahko težavo z omejenim kroženjem zraka rešite s sodobnimi prezračevalnimi sistemi.

Verjetno se vam to zdi precej nasprotujoča trditev, saj smo ravno prej omenili, da je infrardeče ogrevanje zelo primerno za alergike in tiste z boleznimi dihal. Oboje drži! Če se uporabljajo kot edini vir ogrevanja brez ustreznega prezračevanja, imajo IR paneli slabosti, da zaradi odsotnosti konvekcijskih tokov posredno prispevajo k manj zdravemu notranjemu okolju.

VIR (1) – Newair
VIR (2) – NEA
VIR (3) – Bathroom Radiators UK