FAQ

VSE, KAR MORATE VEDETI O

IR PANELIH IN IR OGREVANJU

Kako delujejo infrardeči paneli?

IR paneli uporabljajo ultra tanke polprevodniške elemente, razporejene po velikih, ravnih ploščah iz aluminija ali stekla, da ustvarijo največjo možno površino, iz katere lahko oddajajo toploto. Ko se panele segrejejo, toplota seva v prostor in jo neposredno absorbirajo ljudje, predmeti in površine znotraj njihovega ogrevalnega obdobja. Ko se predmeti v prostoru segrejejo, začnejo ponovno oddajati toploto in vašo sobo učinkovito spremenijo v 360° radiator. Ta globoka stopnja ogrevanja vas ogreje veliko učinkoviteje kot konvekcijski grelnik, nastavljen na isto temperaturo. Tako lahko svoj panelni termostat znižate za nekaj stopinj in vam bo še vedno toplo.

Zakaj je infrardeče ogrevanje tako učinkovito?

Infrardeči paneli so tanki, elegantni in enostavni za namestitev. Toda tisto, kar jih resnično loči od drugih grelnikov, je, da segrevajo izključno s sevanjem. Sevalna toplota potuje neposredno od vira toplote do trdnih predmetov na svoji poti. Sevalna toplota ne izgublja energije za ogrevanje zraka – vso toploto absorbirajo neposredno površine, predmeti in ljudje v dosegu grelnika. Dober primer sevalne toplote je naše sonce. Sončna toplota potuje na milijone milj po vakuumu vesolja, da segreje planete v sončnem sistemu. Vesolje ostaja mrzlo, vendar se Zemlja dovolj segreje, da omogoča naše bivanje in preživetje. Večina grelnikov se ogreva predvsem s konvekcijo. To je proces segrevanja zraka, ki nato kroži po prostoru in svojo toploto prenaša na stanovalce. To je samo po sebi manj učinkovito kot sevanje, ker zahteva dodaten prenos energije, med katerim se toplota izgubi. Ogrevanje zraka je še posebej neučinkovito, ker se toplota zlahka izgubi skozi prepih ali odprta vrata. Sevanje, ki pošilja vso toploto grelnika neposredno do prejemnika, učinkovito izloči posrednika – zmanjša toplotne izgube na minimum.

Je infrardeče sevanje varno?

“Infrardeče sevanje” zveni nekoliko strašljivo, zato morda ni presenetljivo, da nekatere od nas skrbi, da bi infrardeče ogrevanje lahko ogrozilo zdravje. Naj vas ne odvrne tehnični žargon – infrardeče sevanje je naravna oblika toplote, ki jo doživljate vsak dan, od toplote sonca do toplote, ki jo oddaja vaše telo. Vsa sevalna toplota potuje v infrardečih valovih, tako da če trenutno uporabljate radiatorje, ste svoj dom že ogreli z infrardečim sevanjem do določene stopnje. Daljno infrardeče sevanje – najbolj blaga oblika infrardečega spektra – je tako varno, da se običajno uporablja v inkubatorjih za dojenčke. Infrardeči paneli ponujajo zelo varno in praktično rešitev za ogrevanje s številnimi prednostmi pred bolj tradicionalnimi oblikami ogrevanja:

  • ne proizvajajo ogljikovega monoksida, zato jih ni treba servisirati

  • segrevajo se izključno s sevanjem, zato ne ustvarjajo konvekcijskih tokov in ne spodbujajo alergij

  • delujejo popolnoma tiho

  • vsi so opremljeni z varovalom za preprečevanje pregrevanja

  • sevalna toplota se občuti še posebej prijetno, kot toplota sonca.

Kaj je daljna infrardeča toplota?

Večina infrardečih plošč oddaja sevalno toploto na skrajnem koncu infrardečega spektra. Splošno znana kot daljna infrardeča toplota ali dolgovalovno sevanje, je to oblika infrardečega žarka, ki ga oddajamo sami:

  • to je rožnat sijaj, ki seva iz naših lic

  • to so valovi toplote iz naših teles po dolgem teku

  • to je toplina, ki jo delimo s svojimi najdražjimi, ko sedimo tesno skupaj.

Prav tako je to oblika infrardeče svetlobe, ki jo najlažje absorbiramo, zaradi česar je daljni infrardeči žarek idealna izbira za učinkovito udobno ogrevanje. Daljni infrardeči žarek je nežna, naravna oblika toplote, ki se običajno uporablja v inkubatorjih za dojenčke. Nekateri infrardeči paneli uporabljajo kratkovalovno sevanje, znano tudi kot bližnja infrardeča toplota. Ti paneli proizvajajo vrsto sevalne toplote, ki jo naša telesa težje absorbirajo in oddajajo tudi svetlo oranžni sijaj. Običajno se uporabljajo zunaj lokalov, barov in restavracij, saj njihova močna toplota zlahka ublaži občutek zunanjega mraza. Čeprav so zaradi intenzivnosti bližnje infrardeče svetlobe ti paneli učinkovita izbira za ogrevanje na prostem, niso zasnovani za vsakodnevno ogrevanje doma. Pri izbiri infrardečih plošč vedno poiščite grelnike, ki uporabljajo daleč infrardeče sevanje.

Ali daljni IR paneli žarijo?

Ne. Samo bližnji infrardeči paneli proizvajajo svetlobo. Vsi paneli za notranjo ogrevanje doma uporabljajo daljno infrardečo tehnologijo, ki ne oddaja svetlobe.

Ali boste prihranili z uporabo infrardečega ogrevanja?

Zahtevana moč za tradicionalne konvektorske grelnike se izračuna glede na velikost ali prostornino katerega koli prostora.

Infrardeče ogrevanje se nanaša samo na površino predmetov in sten v notranjosti. Zaradi tega potrebujete približno 30 % manj moči kot pri tradicionalnih konvektorskih panelih, kot je radiator ali akumulacijski grelec. To 30-odstotno zmanjšanje zahtevane moči bi vam lahko prihranilo veliko denarja zlasti z naraščajočimi stroški energije. Še posebej, če opažate, da je ogrevanje glavni dejavnik, ki prispeva k visokim računom za elektriko. Ti nizko energijski paneli so tudi izjemno učinkoviti, saj za razliko od konvekcijskih grelnikov neposredno segrevajo predmete in ne izgubljajo toplote s kroženjem zraka. To pomeni, da bo vaša soba dosegla višjo temperaturo okolice z daljno infrardečo svetlobo kot s konvekcijskim grelnikom enake moči – s čimer boste spet zmanjšali račune za ogrevanje.

Infrardeče ogrevanje je električno ogrevanje - mora biti zato drago?

Daljni infrardeči paneli imajo izjemno tanko raztegnjen in tesno zvit element, gosto razporejen po površini panele. Dvigniti morajo le površino panele na 90°C – zelo nizko temperaturo za električno ogrevanje. Posledica tega je, da plošča deluje pri želeni izhodni temperaturi za del električnega vhoda, ki ga zahtevajo prejšnje oblike električnega ogrevanja.

Ali obstajajo stroški vzdrževanja in servisiranja infrardečih panelov?

Ne. Vse kar morate storiti je, da jih čistite z mehko, suho krpo. Namestite jih v skladu z navodili proizvajalca in te enote bodo imele zagotovljeno dolgo življenjsko dobo, brez da bi se kvarile.

Kakšne velikosti infrardečih panelov potrebujem?

Za izbiro velikosti infrardeče panele boste morali izračunati moč, potrebno za ogrevanje vaše sobe. Moč je merilo največje izhodne moči vaših panelov. S spletnimi kalkulatorji ali s pomočjo vašega ponudnika lahko izračunate moč, ki je potrebna za ogrevanje vaše sobe. Morda boste opazili, da je skupna priporočena moč nižja od zahtevane moči pri uporabi drugih ogrevalnih rešitev, kot so radiatorji ali akumulacijski paneli. To je dokaz odlične energetske učinkovitosti infrardečih plošč. Prvi korak za učinkovito ogrevanje prostora je, da izberete ploščo ali kombinacijo plošč, ki poveča vašo zahtevano moč. Če se znajdete pri izbiri med ploščami z višjo ali nižjo močjo od vaše priporočene skupne moči, vedno izberite višjo. Nezadostna določitev vašega ogrevanja bo prisilila vaše panele, da bodo bolj delale za ogrevanje prostora, kar bo zmanjšalo njihovo učinkovitost in skrajšalo njihovo življenjsko dobo. Zmogljivejše panele bodo zlahka ogrele prostor in, če so opremljene s termostatom, se bodo preprosto izklopile, ko bo prostor dosegel temperaturo. To vam bo zagotovilo udobno ogrevanje z optimalno učinkovitostjo. Poleg izbire prave moči je pomembno tudi zagotoviti, da so izbrane infrardeče panele nameščene tako, da se toplota dovaja v vsak kotiček prostora. Ker infrardeči paneli segrevajo neposredno, ne bodo ogrevali delov prostora, ki so zunaj njihovega ogrevalnega razpona. V mnogih prostorih bo kombinacija manjših grelnikov zagotovila boljšo porazdelitev toplote kot ena sama večja plošča.

Kako nadzorujete infrardeče panele?

Tako kot pri običajnih ogrevalnih sistemih se sobna temperatura uravnava s termostatom. Termostat meri temperaturo v prostoru in jo primerja z želeno ciljno temperaturo. Če je izmerjena temperatura pod želeno temperaturo, se infrardečo ogrevanje vklopi, dokler ni dosežena želena temperatura. Toplota se oddaja, dokler ni dosežena želena temperatura.

Tako kot pri vsakem drugem sodobnem ogrevalnem sistemu je mogoče ciljno temperaturo prilagoditi prek aplikacije za pametni dom z daljinskim upravljanjem. Tovrstna kontrola je zelo priporočljiva za počitniške hiše in apartmaje, ki niso v stalni uporabi.

Ali so infrardeči paneli varna izbira za hiše z majhnimi otroki?

IR paneli delujejo najbolj učinkovito pri površinskih temperaturah okoli 90 ˚C. panele bodo vroče na dotik, vendar ne boste opekli zaradi posebej zasnovane strukture površine. panele nikoli ne smejo doseči temperature 100 ˚C ali več. Če ste zaskrbljeni zaradi površinske temperature vaših plošč – če boste na primer panele namestili v otroško spalnico ali če imate zmanjšano gibljivost in vas skrbi, da bi se ob njih spotaknili – lahko odstranite vso nevarnost poškodb z montažo plošč na strop.

Kdaj je infrardeče ogrevanje smotrno?

Infrardeči paneli delujejo najbolje, če se uporabljajo v sodobnih stanovanjskih ali poslovnih stavbah z dobro izolacijo. Načeloma velja, da nižje kot so zahteve po ogrevanju, boljše so prednosti infrardečega ogrevanja. Zaradi tega so pasivne hiše, nizkoenergijske hiše in energetsko učinkovite hiše idealni kandidati za infrardeče ogrevanje.

Infrardeči paneli so primerni tudi za redko uporabljene prostore, kot so spalnice za goste in sobe za zabave. Najpomembnejši dejavnik pri tem je skupni čas uporabe ogrevanja med letom. Ker so infrardeči paneli razmeroma ugodni za nakup, vendar dražji za delovanje, so najbolj ekonomični v prostorih, ki se uporabljajo redko. Zaradi tega je ta oblika ogrevanja priljubljena tudi za zimske vrtove ali poletne hiše.

Vprašanje, ali je infrardeče ogrevanje dolgoročno bolj ekonomično za novogradnje, je treba obravnavati od primera do primera. Odločitev je odvisna od vrste dejavnikov, kot so standard izolacije, velikost stavbe in letna poraba.

Ali lahko uporabljam infrardeče panele v prostorih z visokimi stropi?

Prostore z visokimi stropi je težko in drago ogrevati. Ne glede na to, ali ogrevate viktorijansko teraso z visokim stropom, veliko kongresno dvorano, cerkev, stopnišče ali šolsko telovadnico, prostori z visokim stropom predstavljajo izziv za običajne konvekcijske grelnike zaradi velike količine zraka v njihovih stenah. Konvekcijski paneli segrevajo tako, da segrejejo zrak, ko kroži po prostoru. Vroč zrak se dviga, hladnejši zrak pa ostane spodaj. Prostor bo topel šele, ko je ves zrak v prostoru segret. Seveda to traja dvakrat dlje in zahteva dvakrat več energije, če je vaš strop dvakrat višji – čeprav je območje, kjer dejansko potrebujete toploto, lahko enako veliko. Infrardeči paneli lahko zagotovijo rešitev tega problema. Ker uporabljajo samo sevalno toploto, lahko svoje panele uporabite za usmerjanje toplote tja, kjer je potrebna – točkovno ali consko ogrevanje. Sobe z visokimi stropi zelo redko zahtevajo ogrevanje vse do stropa – tako da lahko panele namestite na tla in poskrbite, da bo vsem udobno za precej manjši strošek.

Ali lahko v kopalnici uporabljam infrardeče panele?

Infrardeči paneli so lahko uporabni v kopalnicah, saj sevalno toploto neposredno absorbirajo stene, kar lahko pomaga zmanjšati vlago. Zrcalni paneli so najbolj priljubljena izbira za kopalnice, ker ogrevani elementi preprečujejo nastajanje kondenza na površini – zato se panel za razliko od običajnih ogledal ne bo zameglil. Pred izbiro in nakupom panela se morate prepričati, da je primeren za namestitev v vaši kopalnici. Vedno preverite stopnjo IP zaščite izdelka in proizvajalčeve smernice glede primernosti kopalnice, da zagotovite, da bodo paneli združljivi s predvideno uporabo.

Ali je mogoče klasične infrardeče panele uporabljati na prostem?

Čeprav je tehnično možno, ni priporočljivo. Za zunanjo uporabo uporabite infrardeče sevalne grelnike s kremenčevimi cevnimi elementi, ki so napolnjeni z mešanico inertnih plinov. Ti proizvajajo prijetno, neposredno toploto, zaradi česar so najboljša izbira za ogrevanje zunanjih površin. Običajne tehnologije ogrevanja so izjemno neučinkovite v odprtih prostorih, kot so balkoni ali terase, saj konvekcija takoj odnaša zrak, ko se segreje. Tukaj infrardeči sevalni paneli kažejo svoje prednosti: telo neposredno absorbira toploto, ki jo oddajajo, kar zagotavlja posebno udoben in prijeten topel občutek.

Zaradi nekoliko drugačnih zahtev se kratkovalovno infrardeče sevanje običajno uporablja za zunanjo uporabo. Ta vrsta sevanja je znana tudi kot infrardeča A in je še posebej učinkovita. Kremenčevi sevalni paneli so zelo priljubljeni za uporabo na prostem. Sestavljeni so iz kremenčeve cevi, napolnjene z inertnim plinom, ki vsebuje grelni upor, skozi katerega teče električni tok.

Ali je namestitev infrardečih panelov zahtevna?

Obstaja nekaj različnih vrst infrardečih grelnikov, vendar so vsi zelo enostavni za namestitev. Prenosni električni infrardeči paneli potrebujejo le prostor za stojalo in vtičnico za vtič.

Infrardeči grelni paneli so tudi zelo enostavni za namestitev. Čeprav jih je treba namestiti na steno ali strop, so običajno v kompletu z enostavnim montažnim okvirjem, ki je nameščen z le nekaj vijaki. Razen tega potrebujejo v bližini stensko vtičnico, da vtaknejo vtič.

Infrardeče grelne panele je mogoče namestiti tako, da pokrijete površine, ki zahtevajo ogrevanje, ne da bi zavzele prostor.

Vendar pa obstaja nekaj varnostnih ukrepov, ki so potrebni. Predvsem ohranite nekaj prostora okoli panela. To je še posebej pomembno, če želite, da grelec ostane prižgan ponoči.

Koliko vzdrževanja zahtevajo IR paneli?

Medtem ko prenosni infrardeči paneli in zunanji paneli na terasah zahtevajo nekaj vzdrževanja, ga notranji IR paneli ne. Za večino infrardečih grelnikov priporočamo preprosto vzdrževanje, kot je brisanje prahu in preverjanje notranjosti, da se ne nabere umazanija ali drugi delci.