infrardeče sevanje prikazna

6 neverjetnih prednosti, ki jih ponuja infrardeče sevanje

Infrardeče sevanje je vrsta elektromagnetnega sevanja, ki je s prostim očesom nevidno, vendar ima pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju. Pravimo mu tudi IR sevanje. Uporablja se na različnih področjih, od astronomije do medicine, in ima številne navdušujoče lastnosti, zaradi katerih predstavlja zanimivo temo za raziskovanje. V prispevku bomo pojasnili, kako deluje infrardeče sevanje in z vami delili 6 neverjetnih prednosti in dejstev, ki vas bodo navdušili in na trenutke tudi osupnili. Preberite si več o skriti obliki energije.

infrardeče sevanje kavč
Infrardeče sevanje oddajate in sprejemate tudi vi, ko se na kavču crkljate z vašo boljšo polovico ♥

To pa seveda ni edini razlog, zakaj smo tako veliki ljubitelji infrardečega sevanja in IR panelov. Odkrivamo vedno več zanimivih dejstev in prednosti teh fascinantnih žarkov, zato le nadaljujte branje in pustite, da vas navdušimo. Preberite si še druge prednosti, ki jih ponuja ogrevanje z IR paneli.

6 neverjetnih prednosti in zanimivosti, ki jih lahko ponudi le infrardeče sevanje

1. Kdo lahko vidi infrardeče sevanje?

Infrardeče sevanje je za nas nevidno, to pa ne drži za vsa živa bitja … Določene spektre IR svetlobe lahko vidijo nekatere vrste kač, ki imajo majhne čutne jamice na obeh straneh glave. IR vid imajo tudi komarji, netopirji, stenice in nekatere vrste hroščev. (1)

Ste vedeli, da se pri gašenju požarov infrardeče kamere uporabljajo za lociranje ljudi ali živali na težkih mestih in za odkrivanje vročih žarišč v gozdnih požarih.

2. Infrardeči žarki se uporabljajo za zdravljenje raka

Čeprav infrardečih žarkov ne vidite, jih lahko čutite, in raziskovalci so v tem videli priložnost za nadaljnje raziskave. Pri tem so odkrili, da je mogoče različne rakave celice oslabiti in celo ubiti, če se toplota daljnih infrardečih žarkov poveča na 42° C.

Opisana vrsta zdravljenja se imenuje infrardeča hipertermija in je zelo razširjena v Nemčiji in na Japonskem. Ker je to še vedno precej novo odkritje, ga večina držav še ni sprejela. Nedavno pa smo slišali, da je ameriška vlada v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za raka organizirala skupino strokovnjakov, ki jo bo preučila. (2)

infrardeče sevanje zdravljenje raka
Medicinski uporabi infrardečega sevanja pravimo tudi termografija, uporabi toplote za zdravljenje raka pa hipertermija.

3. IR sevanje nam pomaga shujšati

Malo za hec in malo zares:
Če v infrardeči savni preživite pol ure, boste pokurili 100 kalorij in izgubili 500 gramov vode. Pa smo že malo lažji, kajne?

Verjamemo, da ste se ob tem malo nasmejali, ampak takšna so dejstva.

Na newyorški univerzi so opravili klinično raziskavo in ugotovili, da lahko dejansko pokurimo precej kalorij, če trikrat do štirikrat na teden za 30 minut obiščemo infrardečo savno. V 4-mesečnem obdobju so vsi udeleženci v povprečju izgubili 4 % telesne maščobe, ne da bi spremenili način prehranjevanja ali vadbe.

Da bi se prepričali, da je bila infrardeča terapija dejanski razlog za zmanjšanje telesne teže, so raziskovalci izmerili še kontrolno skupino. Uganite kaj? Telesne mase ni zmanjšal nihče. (3)

Infrardeče sevanje ima tudi številne druge pozitivne učinke na naše zdravje …

4. IR sevanje nas zdravi in pomlajuje

Krepi srčno-žilni sistem. IR sevanje izboljša našo prekrvavitev in zniža krvni tlak. Poleg tega izboljša delovanje žil in končni rezultat je manjše tveganje za srčno-žilne bolezni.

Lajša bolečine. Infrardeče sevanje prodre globoko v telo, zato je učinkovito pri lajšanju bolečin. Dokazano je, da IR terapija blaži kronične bolečine, zmanjšuje vnetja in pospešuje celjenje pri poškodbah mehkih tkiv.

Izboljša videz kože. Sevanje v IR savni pozitivno vpliva na zdravje kože. Toplota, ki jo proizvajajo infrardeči žarki, izboljša prekrvavitev in spodbuja proizvodnjo kolagena ter s tem zmanjša gube, drobne linije in druge znake staranja.

Zmanjšuje stres. Infrardeče sevanje pozitivno vpliva na duševno zdravje, saj zmanjšuje stres in spodbuja sprostitev. IR savne se uporabljajo za zdravljenje simptomov tesnobe in depresije ter za izboljšanje kakovosti spanja.

infrardeče sevanje sproščanje
Dokazano je, da IR savne odstranjujejo sedemkrat več toksinov kot običajne savne, kar telesu pomaga pri razstrupljanju. (6)

5. Zakaj nas zebe, če je temperatura zraka enaka?

Ste že opazili ta fenomen, da pozimi pri 23 °C v prostoru nosimo pulover in nam je ravno prav toplo. Poleti se dobro počutimo, če imamo pri 23 °C oblečeno majico. Zakaj? Čeprav je temperatura zraka enaka, pa stene, strop in predmeti poleti oddajajo infrardeče sevanje sonca, zaradi česar je naše telo toplejše. (4)

Kako točno deluje IR ogrevanje?

6. Ste vedeli, da so bile prve pečice …

Da, prav ste uganili, prve pečice, ki so delovale s pomočjo elektrike, so bile infrardeče!

Daljno infrardeče sevanje je proizvedel gorilnik, ki je bil električno nabit, da je vzbudil molekule in segrel hrano. Sčasoma so jih opustili in nadomestili z mikrovalovno pečico, ker je vroč zrak preveč izsušil hrano.

Infrardeče sevanje ima daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba, zato lahko prodre skozi goste pline, dim in prah v vesolju.

Kako lahko izkoristimo prednosti, ki jih nudi infrardeče sevanje?

Tako, da svoj dom ogrevate z IR paneli. Lahko jih uporabljate kot glavni ogrevalni sistem za celotno stanovanje ali hišo, zelo praktični pa so tudi, če želite ogrevati le določen prostor. Preberite si še prispevek: Kateri IR panel kupiti, da bo najbolj optimalen za moj dom?

infrardeče sevanje IR panel
Preberite, koliko elektrike porabijo IR paneli in kakšne so aktualne cene IR panelov v Sloveniji.

IR paneli so energetsko učinkoviti, tihi, ne sušijo zraka in ne ustvarjajo prahu kot običajno konvekcijski radiatorji. Imajo dolgo življenjsko dobo in od vas ne zahtevajo, da jih vzdržujete.

Pišite nam, če želite prejeti več informacij ali načrt IR ogrevanja za svoj dom.

VIR (1) – National Geographic
VIR (2) – OpticsMag
VIR (3) – Binghamton University
VIR (4) – Nghb
VIR (5) – Teledyne Flire
VIR (6) – Warm4less