IR ogrevanje forum – 5 najpogostejših vprašanj z odgovori

IR ali infrardeče ogrevanje je tehnologija, ki za ogrevanje prostorov uporablja elektromagnetno sevanje. Pogosto se uporablja v stanovanjih, hišah, delavnicah, pisarnah in v industriji. Mi se ne čudimo, da je postalo IR ogrevanje v zadnjem času tako popularno.

Za tiste, ki še niste čisto prepričani, smo pripravili prispevek IR ogrevanje forum z vprašanji in strokovnimi odgovori.

IR ogrevanje forum - najpogostejša vprašanja in odgovori
IR ogrevanje forum – najpogostejša vprašanja in odgovori, s katerimi bomo enkrat za vselej razčistili z dilemami infrardečega ogrevanja!

Prednosti pred tradicionalnimi načini ogrevanja so očitne: IR ogrevanje je bolj učinkovito, položnice za elektriko nižje, toplota v prostoru je veliko bolj enakomerna. Ste vedeli, da ima IR ogrevanje pozitiven vpliv na vaše zdravje in počutje?

IR ogrevanje se razlikuje od tradicionalnih načinov ogrevanja, saj se ne zanaša na neučinkovit prenos toplote po zraku, temveč neposredno ogreva predmete. Pozabite na staromodne radiatorje!

IR ogrevanje forum - radiator
IR ogrevanje forum vprašanje: Ali so klasični konvekcijski radiatorji res preteklost? Preberite prednosti ogrevanja z IR paneli.

IR ogrevanje forum – 1. vprašanje: ALI JE IR OGREVANJE BOLJ UČINKOVITO KOT OGREVANJE Z RADIATORJI?

Z eno besedo – DA.

IR paneli skoraj 100 % porabljene električne energije pretvorijo v toploto, zato so ena najučinkovitejših rešitev ogrevanja na tržišču. IR ogrevanje ima v primerjavi z ogrevanjem s klasičnimi radiatorji kar nekaj prednosti:

PORAZDELITEV TOPLOTE: IR ogrevanje deluje tako, da neposredno segreva predmete v prostoru in ne trati energije za predhodno segrevanje zraka kot klasični konvekcijski radiatorji. To pomeni, da se toplota bolj enakomerno porazdeli po prostoru, s čimer se zmanjšajo toplotne izgube skozi stene, okna in druge površine.

HITREJŠE OGREVANJE: IR paneli prostor ogrejejo hitreje kot klasični radiatorji. Običajni radiatorji potrebujejo več časa, da se segrejejo in razporedijo toploto, IR paneli pa začnejo toploto oddajati takoj, ko jih prižgete, in prostor ogrejejo zelo hitro!

VARČEVANJE Z ENERGIJO: Ogrevanje z IR paneli pomaga zmanjšati porabo energije in zniža vaše račune za ogrevanje. Ker IR paneli neposredno ogrevajo predmete, potrebujejo manj energije za doseganje enake ravni udobja kot tradicionalni radiatorji.

V podjetju Herschel so izračunali, da IR paneli za ogrevanje 1 m3 potrebujejo 25 W, tradicionalni konvekcijski radiatorji pa 40 – 45 W na m3 – kar dvakrat več! (1)

BOLJŠE ZA ALERGIKE: Porazdelitev toplote pri IR ogrevanju ni odvisna od kroženja zraka, zato so IR paneli odlična izbira, če imate alergije ali se soočate s težavami z dihali.

VEČ NADZORA: IR panele upravljate s pomočjo vgrajenih ali ločenih termostatov, zato lahko natančno nadzorujete temperaturo in stopnjo ogrevanja.

KAKO AVTOMATIZIRATI OGREVANJE Z IR PANELI? Podvprašanje IR ogrevanje forum

DA, IR ogrevanje je mogoče v celoti avtomatizirati, tako da boste nanj lahko “pozabili”.

Načeloma izvedbe IR panelov z vgrajenim termostatom odsvetujemo, saj ti termostati niso dovolj natančni, da bi poskrbeli za učinkovito ogrevanje. Vgrajeni termostati ležijo preblizu grelne plošče, kar onemogoča natančno merjenje temperature v prostoru. (2)

Naši strokovnjaki svetujejo nakup ločenega termostata, ki omogoča upravljanje s časovnikom ter popoln nadzor nad nastavitvami ogrevanja – tudi na daljavo.

Odločite se lahko za žično ali brezžično upravljanje, termostati so lahko vgradni (stenski) ali prostostoječi. Za ogrevanje večjih prostorov lahko termostat povežete z več IR paneli hkrati. Cene termostatov se gibljejo med 50 in 150 €, vse variante pa si lahko ogledate v Panheat spletni trgovini.

Bodite pozorni, da prostostoječi termostat ne bo direktno pod IR panelom ali v bližini okna. Vgradni termostat namestite na višino 1,2 m. Več nasvetov o montaži termostata dobite tukaj.

IR ogrevanje forum – 2. vprašanje: ALI JE IR OGREVANJE VARNO?

IR paneli oddajajo infrardeče sevanje, ki je vrsta elektromagnetnega sevanja, ki v majhnih odmerkih ni škodljivo. Je celo koristno – namig: spomnite se na infrardeče savne. Infrardeče sevanje je prisotno tudi v naravni sončni svetlobi. Ravno IR sevanje je tisto, zaradi katerega nam je toplo, ko stojimo na soncu. (3)

Je IR ogrevanje varno tudi za otroke?

Infrardeči paneli so zasnovani tako, da imajo potrebne varnostne funkcije, ki preprečujejo pregrevanje ali morebiten požar. Ne pozabite pa, da morate pri montaži in med uporabo upoštevati navodila proizvajalca!

Priporočamo nadgraditev s pametnim termostatom, ki bo upravljal z IR paneli, kadar vas ne bo doma. Po določenem času ali temperaturi bo izklopil ogrevanje, kar na dolgi rok zmanjša tveganje za nesreče.

IR ogrevanje forum – 3. vprašanje: ALI ZA NAMESTITEV IR PANELA POTREBUJEM MONTERJA?

NE, načeloma lahko IR panel namestite sami.

Sami lahko izvedete tako stensko kot stropno montažo. Običajno je IR panelu priložena šablona, s pomočjo katere boste enostavno zvrtali luknje. Montažne nosilce privijačite na steno ali strop in nato obesite grelno ploščo. Večina IR panelov ima klasičen priključni kabel, ki ga priklopite direktno v vtičnico.

Obvezno branje: Priročnik za montažo IR panelov.

ALI LAHKO IR PANEL PRIKLJUČIM DIREKTNO NA ELEKTRIČNO OMREŽJE? Podvprašanje IR ogrevanje forum

Je vaš IR panel brez priključnega kabla za vtičnico ali pa želite direktno vezavo? Če želite IR panel priključiti direktno na električno omrežje, predlagamo, da za to pokličete usposobljenega monterja.

Običajno imajo IR paneli vsaj 2,5 m dolg električni kabel z vtikačem.

VAS O INFRARDEČEM OGREVANJU ZANIMA ŠE KAJ?

Vedno smo veseli, ko nas stranke povprašajo za nasvet. Imate morda dodatno vprašanje ali praktično nerešljiv problem? Tukaj smo zato, da vam pomagamo. Veseli bomo tudi predlogov za nove prispevke, saj radi raziskujemo in širimo znanje o infrardečem ogrevanju. Tukaj nam lahko pustite sporočilo, predlog ali vprašanje.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju ogrevanja vašega doma? Obiščite Planet Infrapanel še danes.

VIR (1) – Infrared Heaters Direct
VIR (2) – Save Money Cut Carbon
VIR (3) – HPS