ir paneli delovanje

Priročnik: delovanje IR panelov in optimalna namestitev v vašem domu

Verjetno ste po spletu že kdaj iskali informacije o IR panelih in v brskalnik vpisali poizvedbo: IR paneli delovanje. Sklepamo, da ste običajnih člankov na to temo že rahlo naveličani in bi radi izvedeli kaj novega. Za vas smo pripravili izviren prispevek o IR panelih, kjer boste izvedeli nekaj novega, veliko zanimivega in morda tudi kaj, česar še niste vedeli.

P. S.: Prednosti in slabosti IR panelov so tukaj!

za začetek: IR paneli delovanje

IR paneli (infrardeči paneli) so najnovejši in najučinkovitejši način ogrevanja vašega doma. Ponujajo zanesljiv način ogrevanja vašega doma, s katerim boste prihranili pri stroških elektrike. Poleg tega imajo pozitivne učinke na vaše zdravje in so tako lepi, da vašemu domu predstavljajo okras. No, vsaj v primerjavi s klasičnimi radiatorji.

Klasično ogrevanje
Klasično ogrevanje na pogled ni ravno najlepše. Veseli smo, da vam lahko ponudimo bolj estetske možnosti za vaš dom. IR panele lahko namestite tudi v vaši delavnici.

Infrardeče ogrevanje deluje s pomočjo posebnih panelov, pravimo jim IR paneli, in so izdelani iz posebnega materiala, ki lahko absorbira in oddaja infrardečo svetlobo. Najpogosteje se za izdelavo IR panelov uporablja keramika, ki je dober prevodnik toplote. In ja – IR paneli so vsekakor varni!

In kako točno nas IR paneli ogrejejo?

Infrardeče sevanje je elektromagnetno valovanje, ki je za človeško oko nevidno, saj ima daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba. IR sevanje je 100 % naravno in oddaja enako toploto, ki jo čutimo od sonca, našega najbolj znanega “oddajnika” infrardečega sevanja.

IR paneli električno energijo spremenijo v infrardeče valove, ki direktno ogrejejo predmete v prostoru in tako naš dom doseže prijetno bivalno temperaturo. Infrardeči valovi oddajajo energijo v ravnih linijah, zato segrevajo le površino, na katero naletijo. (1)

Za razliko od klasičnih ogrevalnih sistemov na plin, drva ali kurilno olje IR paneli ne izgubljajo energije z nepotrebnim segrevanjem zraka, saj neposredno segrevajo predmete v naši okolici – vse naravno in brez odvečnih ogljikovih emisij.

IR paneli delovanje
Nujno morate prebrati še 25 osupljivih dejstev o infrardečem ogrevanju.

Zakaj so IR paneli tako učinkoviti?

IR paneli oddajajo infrardečo energijo, ki prodre globoko v notranjost predmetov in jih neposredno segreva; ne segreva zraka okoli njih, kot to počnejo običajni električni konvekcijski grelniki. Rezultat običajnega konvekcijskega ogrevanja – nepotrebne izgube energije.

Infrardeči paneli so izjemno učinkoviti pri enakomerni porazdelitvi toplote po prostoru, ne da bi zapravljali odvečno toploto – to je kot nalašč za varčevanje z energijo in za tiste, ki imate radi, če vas na položnici za elektriko preseneti nižji znesek, kot ste pričakovali. (1)

Infrardeči žarki lahko prodrejo do površine vaše kože, ne da bi segreli zrak med vami in panelom (ne povzročajo konvekcije). Infrardeči valovi namreč potujejo neposredno od IR panela do ljudi in predmetov v prostoru, za razliko od običajnih ogrevalnih sistemov, ki najprej segrejejo zrak, kar povzroča prepih in vroče-hladne točke v različnih delih prostora.

Infrardeči paneli so tudi energetsko učinkovitejši od običajnih električnih grelnikov, saj za doseganje podobnih rezultatov porabijo manj energije. Več o prednostih IR panelov na: Planet Infrapanel.

Kako izbrati optimalno moč IR panela?

Kako močni naj bodo IR paneli? To je odvisno od več dejavnikov:

  • Velikost prostora
  • Izolacija
  • Števila zunanjih sten
  • Velikost oken
Koliko zunanjih sten imate?Dobra izolacijaSrednja izolacijaSlaba izolacija
1 zunanja stena60 W/m280 W/m295 W/m2
2 zunanji steni70 W/m290 W/m2105 W/m2
3 zunanje stene80 W/m2100 W/m2115 W/m2
4 zunanje stene90 W/m2110 W/m2125 W/m2
S pomočjo tabele lahko izračunate, kako močen mora biti IR panel, da vaš prostor dovolj ogreje. (3)

primer izračuna za: IR paneli delovanje

Velikost prostora: 12 m2
Št. zunanjih sten: 3
Izolacija: srednja

Izračunamo takole: 12 m2 x 100 W/m2 = 1200 W

Če želite ogreti prostor, ki je velik 12 m2, potrebujete 1200 W.

Tukaj najdete izračun moči IR panelov za vašo pisarno.

Ir paneli termostat
IR paneli delovanje – Da, tudi termostat je opcija.

Kako in kje namestiti IR panele za najboljše delovanje?

IR paneli ne zavzamejo veliko prostora, saj se namestijo na stene ali na strop vaše sobe. Pozabite na staromodne radiatorje, ki so vam vedno na poti.

So majhni in lahki, zato jih lahko monter enostavno namesti brez večjih posegov v vaš dom.

Če pa ste vsaj malo sam svoj mojster, lahko IR panele namestite kar sami – ni težko.

IR paneli optimalno mesto
Pomembno je, da izberete optimalno mesto za namestitev IR panela.

1. izbira prave lokacije

Za začetek izberite steno (ali strop), kamor boste namestili IR panel. Najbolje je, če panel namestite na steno, ki je obrnjena proti dnevni sobi ali sobi, v kateri preživite največ časa. IR panel mora biti nameščen na višini, ki omogoča prosto in enakomerno kroženje toplote po prostoru. (4)

2. dovolj prostega prostora

Za optimalno delovanje je pomembno, da okoli vašega IR panela ostane dovolj prostora. Med panelom in pohištvom ali drugimi predmeti mora biti najmanj 20 cm prostora, da lahko toplota pravilno kroži. Če nameravate panel namestiti v kot, poskrbite, da bo na obeh straneh dovolj prostora, da ne boste blokirali toplote.

3. ustrezna razpršenost

4. optimalna višina

Stenska montaža IR panela: 130 cm od tal.
Stropna montaža IR panela: višina stropa med 220 – 320 cm.

Zaključimo lahko, da …

…so IR paneli odličen način ogrevanja vašega doma. Namestitev in njihova uporaba sta zelo enostavni, ne zavzamejo veliko prostora in stanejo manj kot druge vrste ogrevalnih sistemov. Dobro vplivajo na naše zdravje in počutje, so varčni in ekološki. Razlogov za nakup je več kot dovolj. Čas je, da sprejmete pravilno odločitev – odločite se za Planet Infrapanel in pokukajte v našo spletno trgovino.

Če želite prejeti več informacij o: IR paneli delovanje, nas kontaktirajte še danes! Verjamemo, da je izbira in namestitev IR panelov, kar velik zalogaj, zato priporočamo, da se pred začetkom svojega projekta posvetujete z našimi strokovnjaki.

Panheat

VIR (1) – Wikipedia
VIR (2) – The Spruce
VIR (3) – Dom in ogrevanje
VIR (4) – The Green Age