ir paneli poraba prikazna

IR paneli poraba in aktualne cene IR panelov v Sloveniji

Zakaj so IR paneli v zadnjem času tako zaželeni? Vas zanima IR paneli poraba ali pa morda njihova aktualna cena?

Na kratko odgovorimo na vsa 3 vprašanja:

  • IR paneli so priljubljen ogrevalni sistem, ker so energetsko učinkoviti, enostavni za vgradnjo, estetski in … preberite še več prednosti.
  • IR paneli poraba je nizka, saj zrak ogrevajo popolnoma drugače kot klasični radiatorji … kako?
  • Cene IR panelov se v povprečju gibljejo med 100 in 400 EUR … zakaj takšna razlika v ceni?

Zakaj je ogrevanje z IR paneli tako priljubljeno?

Bolj preprosto ne gre: vključimo stikalo in čez nekaj minut bomo začutili toploto. Lahko jih upravljamo s termostatom in časovnikom, tudi na daljavo. IR paneli poraba je nizka, saj so energetsko zelo učinkoviti.

Primerni so za uporabo v različnih prostorih in jih lahko uporabljate kot glavni vir ogrevanja. Poleg ogrevanja doma lahko z njimi ogrevate tudi pisarno, kopalnico, delavnico, klet ali počitniško hiško. Lahko jih namestite na steno ali strop, in to kar sami, brez pomoči monterjev.

Prostor ogrejejo zelo hitro in z malo energije, saj delujejo na podlagi sevanja in ne na podlagi segrevanja in kroženja zraka, tako kot toplovodni ali električni radiatorji.

IR paneli so med najbolj varnimi sistemi ogrevanja, saj ni odprtega ognja, plina ali gorljivih delov. Vsekakor pa se ne dotikajte sprednje strani panela, katerega temperatura lahko doseže 100 °C.

Vsekakor IR paneli našemu zdravju ne škodijo, kar je potrdila tudi komisija ICNIRP:

Mednarodna komisija za zaščito pred neionizirajočimi sevanji (ICNIRP) je izvedla številne raziskave o vplivu različnih vrst infrardečega sevanja na zdravje. Na ugotovitve komisije ICNIRP se sklicujejo tudi državni organi, kot je britanski Urad za zdravje in varnost, ko določajo varne delovne pogoje.

ICNIRP zaključuje, da: “prispevek spektralnega območja IR-C 3-1000 µ pri znanih umetnih virih daljne infrardeče svetlobe običajno ni praktično nevaren z vidika nevarnosti za zdravje”. (1)

So zdravju prijazni, saj ne izsušujejo zraka ali dvigujejo prahu. Vzpostavljajo optimalno raven vlažnosti med 30 – 50 %. Toplota, ki jo oddajajo IR paneli, poskrbi za višjo nasičenost krvi s kisikom, boljšo prekrvavitev mišic in okrepljen imunski sistem. (2)

IR paneli poraba – so res tako energetsko učinkoviti?

Ogrevanje z IR paneli je eno izmed najcenejših sistemov za ogrevanje z elektriko. V praksi se uporabljajo že desetletja in ja, IR paneli poraba je res nizka.

Zakaj imajo tako nizko porabo in so med najcenejšimi načini ogrevanja?

PRINCIP OGREVANJA JE DRUGAČEN KOT PRI KLASIČNIH RADIATORJIH:

Infrardeče ogrevanje posnema sončno sevanje in neposredno segreva stene, tla, predmete in ljudi. Temu pravimo ogrevanje s sevanjem.

Poznamo še konvekcijsko ogrevanje, kjer se najprej segreje zrak, ki nato kroži po prostoru.

Konvekcijsko ogrevanje je ogrevanje s klasičnimi radiatorji in ni energetsko učinkovito.

IR paneli poraba je veliko nižja kot pri klasičnih konvekcijskih radiatorjih.

NE POTREBUJEJO VZDRŽEVANJA IN SERVISOV:

IR paneli nimajo gibljivih delov ali komponent, ki bi se obrabile, zato si lahko prihranek obetate tudi zaradi nizkih stroškov vzdrževanja. IR paneli rednega vzdrževanja in letnih servisov ne potrebujejo. Dodatni stroški bi nastali le v primeru okvar, ki pa niso pogoste.

NEVERJETNO DOLGA ŽIVLJENJSKA DOBA:

Nakup IR panelov je dolgoročna naložba, saj jih odlikuje dolga življenjska doba. V povprečju bodo delovali približno 100.000 ur, kar pomeni 30 let in več. Določena podjetja na IR panele nudijo do 25-letno garancijo. (3)

PREPROSTA MONTAŽA BREZ VEČJIH POSEGOV:

Prihranili boste tudi pri montaži, saj jih lahko namestite kar sami. Preberite si, kako.

tools, diy, drill-569108.jpg
Če dvomite v svoje tehnične sposobnosti, se obrnite na Planet Infrapanel, ki vam poleg svetovanja nudi tudi optimalno namestitev IR panela.

IR paneli poraba v primerjavi s toplotno črpalko

Kaj je bolj ugodno, ogrevanje z IR paneli ali s toplotno črpalko? Pa primerjajmo porabo in celokupne stroške naložbe in vzdrževanja.

  • Toplotna črpalka in IR paneli poraba sta približni enaki.
  • Naložba v toplotno črpalko je vsaj enkrat večja, lahko tudi do dvakrat ali trikrat, če se odločimo za toplotno črpalko zemlja-voda ali voda-voda.
  • Za toplotno črpalko so obvezni redni letni servisi in vzdrževanje, IR paneli pa vzdrževanja in servisov ne potrebujejo.

Bolj podrobno primerjavo IR panelov in toplotne črpalke najdete tukaj.

Okvirne cene IR panelov na slovenskem trgu

Cene IR panelov se razlikujejo glede na njihovo moč (v W) in kakovost.

  • Nizko cenovne 350 W IR panele boste našli že za manj kot 100 EUR, vendar vam nakup odsvetujemo, saj gre za dolgoročno naložbo, ki vam bo služila še nadaljnjih 30 let.
Izbirate lahko med različno močnimi IR paneli, odvisno od tega, kako velik prostor želite ogreti. Kako izračunate optimalno moč IR panela?
  • Če boste z IR paneli ogrevali večje prostore, na primer delavnico, halo ali proizvodni objekt, priporočamo nakup industrijskih IR panelov, kjer je razpon moči IR panela med 2400 in 3600 W.

če želite optimalno delovanje IR panelov, ne pozabite na nakup termostata

Ogrevanje z IR paneli je možno v celoti avtomatizirati, s tem pa poskrbite tudi za največjo energetsko učinkovitost in ne nazadnje, popolno udobje.

Ne zanašajte se na vgrajene termostate, ki niso natančni, saj se nahajajo blizu tople grelne plošče. Svetujemo nakup ločenega termostata, s katerim boste lahko IR ogrevanje nadzirali tudi na daljavo.

iot, technology, screen-6896268.jpg
Za več informacij o avtomatizaciji IR ogrevanja s termostatom se pogovorite s svetovalci Planet Infrapanel, ki bodo za vas poiskali optimalno rešitev.

VIR (1) – ICNIRP
VIR (2) – Warm4Less
VIR (3) – Surya Heating