ir paneli stropni prikazna

Naj bodo IR paneli stropni ali stenski?

ir paneli stropni uvod
Se ne morete odločiti, ali naj bodo vaši novi IR paneli stropni ali stenski? Naj vas potolažimo, da kar koli boste izbrali, boste izbrali optimalen način ogrevanja, ki je zdravju prijazen in prihrani kar nekaj stroškov ogrevanja. Ne le to, vaš prostor bo izgledal veliko bolj eleganten in sodoben, kot če bi se odločili za klasične radiatorje.

Kako se odločiti, ali naj bodo IR paneli stropni ali stenski?

IR paneli, ki jih namestite na strop, so zasnovani tako, da zagotavljajo bolj enakomerno porazdelitev toplote po celotnem prostoru. Ker so IR paneli stropni, oddajajo toploto navzdol, kar ustvari toplo in prijetno bivalno okolje. Ker je toplota enakomerno porazdeljena, ni vročih ali hladnih točk, kar je koristno zlasti pri ogrevanju večjih prostorov.

Montaža IR panelov na steno je priljubljena izbira, kadar želite ogrevati le določen del prostora in ne celotne sobe. Ko na primer želite, da vam je toplo, ko sedite za mizo v domači pisarni in vas zebe v noge. IR panele lahko namestite na višino, ki vam ustreza, oziroma kjer želite, da vas greje. Stenski IR paneli oddajajo usmerjen vir toplote, ki ustreže vsem vašim željam 😏.

Preberite tudi prispevek, kjer smo pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi z IR paneli.

Prednosti – IR paneli stropni

 • Toploto enakomerno porazdelijo po celotnem prostoru, zato so idealni za večje prostore, kot so dnevne sobe ali poslovne stavbe.
 • Stropne IR panele lahko namestite tudi v prostore z visokimi stropi, kjer stenski IR paneli morda ne bi bili tako učinkoviti. Pazite le, da višina stropa ne presega 3,2 metra. (1)
 • So pri vas doma otroci in hišni ljubljenčki? Tudi v tem primeru priporočamo, naj bodo IR paneli stropni. Grelne plošče se namreč segrejejo do 90 °C. (2)
 • Če v prostoru želite eleganten in sodoben videz, potem naj bodo IR paneli stropni. Namestijo se v ravnini s stropom, kar ustvari čisto in minimalistično estetiko.
 • Če so IR paneli stropni, to pomeni, da ne zavzemajo uporabnega prostora na steni ali na tleh, kar vam bo prišlo še posebej prav v manjših prostorih.

Prednosti – IR paneli stenski

 • Namestitev IR panelov je zelo preprosta, in to na kakršno koli stensko površino. Prepričajte se le, da bo stena prenesla njihovo težo!
 • Izbira velikosti in dizajnov panelov je neomejena, tako da boste lahko brez problema izbrali takšnega, ki se ujema s stilom vašega prostora.
 • Stenski IR paneli so energetsko učinkoviti, saj ne ogrevajo celotnega prostora, temveč le prostor neposredno pred njimi. To vam prihrani kar nekaj energetskih stroškov, zavedajte pa se, da toplota ne bo tako enakomerno porazdeljena, kot če bi bili IR paneli stropni. Bodite pripravljeni na hladne in vroče točke.
 • Bivate v starejši stavbi s slabo izolacijo in imate težave z vlago in plesnijo? Potem izberite stensko montažo, saj bo nasprotna stena absorbirala IR žarke in se segrela, to pa bo steno posušilo in preprečilo nastanek plesni.
 • Če IR panele namestite nizko, se bodo ogrevala tudi tla, kar bo imelo podoben učinek kot talno gretje. (3)

Odličen nasvet: pod mizo namestite majhen IR panel, ki bo poskrbel, da bodo vaša stopala vedno topla.

Fire on Microsoft Teams 1.0

Kako namestimo IR panele?

Ne glede na to ali ste se odločili, da bodo IR paneli stropni ali stenski, je montaža res preprosta. Preberite še obširen članek (tukaj), ki vam bo natančno pojasnil, kako se montaže lotite kar sami.

MONTAŽA NA STENO
Ko določite optimalno lokacijo za postavitev IR panelov, je montaža povsem preprosta. Stenske IR panele z nosilci in vijaki namestite neposredno na katero koli stensko površino.

MONTAŽA NA STROP
Montaža stropnih IR panelov je nekoliko zahtevnejša, saj je na strop najprej treba namestiti montažni nosilec. Ko je nosilec dobro pritrjen, lahko nanj namestite ploščo IR panela.

ir paneli stropni montaža

Pomembno je, da natančno upoštevate navodila proizvajalca, da ne bo prišlo do neljubih dogodkov, zlasti, če ste izbrali stropno montažo, ki je malenkost bolj zapletena. Če se vam zdi, da je montaža za vas prevelik zalogaj, priporočamo, da jo opravi usposobljen strokovnjak.

Končna odločitev – naj bodo IR paneli stropni ali stenskI?

 • Upoštevajte velikost prostora: za velike prostore naj bodo IR paneli stropni, za manjše pa stenski.
 • Upoštevajte višino stropa: maksimalna višina za stropne panele je 3,2 metra.
 • Upoštevajte slog opremljanja: stropni IR paneli so elegantni in sodobni, stenski pa so lahko tudi v videzu umetnin in ogledal, ki popestrijo prostor.
 • Upoštevajte, kaj točno želite ogrevati: če želite ogrevati celoten prostor, naj bodo IR paneli stropni, če boste ogrevali le domačo pisarno ali brisače v kopalnici, izberite stenske.

In kje lahko izberem najboljše IR panele?

Za začetek prebrskajte po spletni trgovini Panheat, kjer vas čaka ogromna izbira IR panelov vrhunskih proizvajalcev, nato pa kontaktirajte Planet Infrapanel za svetovanje in ponudbo.

VIR (1) – Phormalab Infrareds
VIR (2) – Infrared panel heaters
VIR (3) – Sun direct Heater