najboljši-IR-paneli-prikazna

Najboljši IR paneli: toplina in eleganca, kot si ju želite

Cene elektrike in plina letijo v nebo. Ob tem se IR paneli vedno bolj uveljavljajo kot zelena alternativa ogrevanja. Ste tudi vi že razmišljali, kateri so najboljši IR paneli in ali lahko z njimi resnično prihranite pri kurjavi? Si tudi vi želite poskrbeti ne le za najcenejši in najučinkovitejši način ogrevanja, ampak bi v svoje bivalne prostore vnesli tudi pridih stila? Če ste na obe vprašanji odgovorili z: “Da”, potem so infrardeči (IR) paneli zagotovo vredni vašega razmisleka. 

Na podlagi različnih študij in dolgoletnih izkušenj na področju ogrevanja ugotavljamo, da lahko IR paneli zmanjšajo stroške ogrevanja tudi do 65 % v primerjavi s tradicionalnimi načini ogrevanja. A to je le ena od njihovih številnih prednosti.

ir-paneli-cenovno-ugodni
Sodobna eleganca z nizkimi stroški: najboljši IR paneli se neopazno zlijejo z moderno estetiko dnevne sobe, hkrati pa omogočajo ekonomično ogrevanje in dodajajo pridih razkošja.

V članku, ki je pred vami, bomo ugotavljali, kateri IR paneli najbolj optimalno združujejo moč ogrevanja in v prostor privabljajo največ elegance. Povedano drugače, razkrili bomo, s katerimi prednostmi se ponašajo najboljši IR paneli. Spoznali boste tudi, zakaj ta način ogrevanja velja za eno najboljših alternativ na področju zelene energije. Berite dalje in odkrijte, kako lahko te sodobne rešitve prinesejo toplino in stil v vaš dom. 

Najboljši IR paneli: kakšni so kriteriji?

Na trgu obstajajo številne rešitve ogrevanja, vedno bolj pa se uveljavlja zelena energija kot alternativa tradicionalnemu načinu ogrevanja. Izbira je pestra in roko na srce je odločitev pravzaprav težka. Med temi možnostmi se vedno bolj uveljavljajo IR paneli, ki omogočajo učinkovito ogrevanje in s tem še večje udobje vašega doma. A preden se poglobimo v prednosti, ki jih imajo najboljši IR paneli, poglejmo, kako delujejo in v čem so boljši od drugih ogrevalnih sistemov. (4)

Kako delujejo IR paneli?

IR paneli delujejo na osnovi infrardečega sevanja, ki je bistvenega pomena za enakomerno porazdelitev toplote po prostoru. Namestimo jih lahko na steno ali strop, od koder oddajajo infrardeče žarke in jih sevajo po celotnem prostoru. Ti žarki dosežejo predmete in površine v prostoru in jih ogrevajo, le-ti pa postanejo vir sekundarne toplote in toploto oddajajo nazaj v prostor. Gre za usmerjeno oddajanje toplote in racionalno razpolaganje z njo, obenem pa je zrak enakomerno segret in s tem prijetnejši. (1)

najboljsi-ir-paneli-kako-delujejo
Kako delujejo najboljši IR paneli? Puščice na sliki predstavljajo usmerjen pretok toplote, ki ga oddaja IR panel, kar prikazuje njegovo sposobnost ciljnega ogrevanja prostora za maksimalno učinkovitost.

Najboljši IR paneli: primerjava učinkovitosti z drugimi ogrevalnimi sistemi

Pri izbiri ogrevalnega sistema je potrebno razumeti primerjavo med IR paneli in tradicionalnimi načini ogrevanja. Zato bomo v tem poglavju nekoliko podrobneje predstavili razlike med štirimi najpogostejšimi odločitvami glede ogrevanja v slovenskih gospodinjstvih, in sicer med:

 • IR paneli
 • radiatorji
 • talnim ogrevanjem in 
 • konvekcijskimi grelniki. 

Raziskali bomo tudi, zakaj so najboljši IR paneli vedno bolj popularna odločitev za številne lastnike nepremičnin. Seveda se je v zadnjem obdobju razvilo precej več različnih alternativ ogrevanja, vendar smo se odločili, da se osredotočimo zgolj na štiri načine ogrevanja, saj so eni najpogostejših načinov ogrevanja med slovenskimi gospodinjstvi. (2)

Radiatorji

Radiatorski ogrevalni sistemi so bili dolgo časa ena najpogostejših odločitev na področju ogrevanja. Delujejo tako, da segrevajo zrak v prostoru. Čeprav so radiatorji še vedno pogosto v uporabi, pa ima ta način ogrevanja nekaj slabosti, kar je povezano s segrevanjem zraka namesto predmetov in površine prostora. Z uporabo radiatorjev je toplota v prostoru slabše porazdeljena in potrebno je precej več časa, da se prostor segreje, kot v primerjavi z IR paneli. 

Talno ogrevanje

Poleg radiatorjev je v uporabi pogosto tudi talno ogrevanje, kjer gre za prenos toplote skozi talne površine. To je tudi eden glavnih razlogov, zakaj nas s talnim ogrevanjem pozimi ne bo zeblo v noge. Toda, kot lahko razberete iz tabele spodaj, imajo najboljši IR paneli tudi v primerjavi s talnim ogrevanjem številne prednosti. Predvsem se to odraža v dražji montaži in vzdrževanju, pa tudi večji porabi energentov. 

Najboljši IR paneli v razmerju s konvekcijskimi grelniki

Osnovni princip delovanja konvekcijskih grelnikov je, podobno kot pri radiatorjih, segrevanje zraka, ki kroži po prostoru. Kot smo spoznali že v primeru radiatorjev, se toplota v prostorih na ta način slabše razporedi, zahteva nenehno delovanje konvekcijskih grelnikov, posledično pa ta način ogrevanja predstavlja veliko porabo energentov. 

Ogrevalni sistemEnakomerna porazdelitev toplega zrakaHitrost ogrevanjaPoraba energije
Najboljši IR paneliDaHitroUčinkovito
RadiatorjiNePočasnoVisoka
Talno ogrevanjeDaPočasnoVisoka
Konvekcijski grelnikiNeHitroVisoka
Tabela: Primerjava učinkovitosti ogrevanja (3)

Iz tabele lahko razberemo, da najboljši IR paneli zagotavljajo enakomerno porazdelitev toplote, hitro ogrevanje prostora in optimalno porabo energije, kar so tudi najpogostejši razlogi za njihovo priljubljenost. A ne le to. IR paneli so tudi okolju prijazni, enostavni za montažo in cenovno ugodni v primerjavi z drugimi načini ogrevanja, zaradi česar so še privlačnejša odločitev za ogrevanje domov. Razmišljate o prehodu na IR panele? Odkrijte razloge za izbiro IR panelov in kako lahko izboljšajo energetsko učinkovitost vašega doma in zmanjšajo stroške ogrevanja. 

Najboljši IR paneli: konkretneje

Da bi lažje primerjali učinkovitost in ekonomičnost ogrevanja z IR paneli, radiatorji, talnim ogrevanjem in konvekcijskimi grelniki, sledi nekaj informativnih izračunov. Poudarek pri tem je, da so zgolj informativni in naj služijo zgolj kot izhodišče pri odločanju glede načina ogrevanja. Prav tako smo se osredotočili le na štiri alternative ogrevanja. 

Če razmišljate o drugih načinih ogrevanja, preberite članke, kot so: Toplotna črpalka ali peč na drva – katera je v letu 2023 najboljša in obiščite spletno stran Panheat, kjer si lahko s pravilnimi kombinacijami zagotovite udobje in učinkovitost doma. Če s tako veliko investicijo, kot je sončna elektrarna, odlašate, pa si preberite članek Subvencije za sončne elektrarne: znižajte račun za elektriko

Za zdaj pa se posvetimo izračunom stroškov ogrevanja z radiatorji, konvekcijskimi grelniki in talnim ogrevanjem. Pri izračunih smo upoštevali:

 • povprečno porabo energije, 
 • stroške ogrevanja, 
 • ogrevalno površino in prostornino in 
 • povprečno učinkovitost posameznega sistema. 

Upoštevajmo, da lahko med različnimi načini ogrevanja prihaja do odstopanj tudi glede na tip ogrevalne naprave. Tako so na primer, najboljši IR paneli, učinkovitejši od povprečnih modelov, enako velja za ostale tri tipe ogrevanja, ki jih v nadaljevanju obravnavamo. Vsak sistem ogrevanja ima svoje prednosti, ki jih je dobro upoštevati, ko se odločamo glede načina ogrevanja. 

najboljši-IR-paneli-talno-gretje
Slika prikazuje primer uporabe ogrevalnih sistemov, vključno z radiatorji, konvekcijskimi grelniki, talnim gretjem in IR paneli. 

Izračun stroška ogrevanja z radiatorji

Na tem mestu bomo torej predstavili in analizirali stroške ogrevanja z radiatorji ter jih primerjali s stroški ogrevanja, ki jih predstavljajo alternative, kot so najboljši IR paneli. 

Povprečno radiatorji porabijo približno 100 W/m2. Če je površina prostora 20 m2 in, če je povprečno število delovnih ur v enem dnevu 6, strošek energije, na kWh pa 0,20 EUR, je poraba: 

 • 100 W/m² × 20 m² × 6 ur = 12000 Wh/dan = 12 kWh/dan.

Strošek ogrevanja na dan je tako: 

 • Strošek = 12 kWh/dan × 0,20 EUR/kWh = 2,40 EUR/dan.

Ogrevanje s konvekcijskimi grelniki

Do podobnih rezultatov kot v primeru ogrevanja z radiatorji pridemo, če naredimo izračun za ogrevanje s konvekcijskimi grelniki. Tudi ta izračun nam bo pomagal pri ugotavljanju, ali so najboljši IR paneli resnično najboljša alternativa za ogrevanje prostorov. Tokrat vzemimo, da je povprečna poraba energije nekoliko manjša, in sicer 90 W/m2, površina prostora, delovne ure na dan in strošek energije pa naj ostanejo enaki kot v prejšnjem primeru. 

Pridemo do naslednjih rezultatov: 

 • Poraba = 90 W/m² × 20 m² × 6 ur = 10800 Wh/dan = 10,8 kWh/dan.
 • Strošek = 10,8 kWh/dan × 0,20 EUR/kWh = 2,16 EUR/dan.

Ugotovimo, da je ogrevanje s konvekcijskimi grelniki nekoliko ugodnejše kot ogrevanje z radiatorji. To lahko pripišemo predvsem njihovi sposobnosti hitrega segrevanja prostorov in učinkovitejše porazdelitve toplote. Še zlasti, če gre za energetsko varčnejše tehnologije. Kot boste v nadaljevanju spoznali, ta način ogrevanja močno prekašajo tudi najboljši IR paneli. 

IR-paneli-ali-konvekcijski-grelnik
Slika prikazuje presek konvekcijskega grelnika in njegove notranje komponente. Grelni element je obarvan rdeče, puščice pa prikazujejo pretok zraka. Hladen zrak vstopa spodaj, se segreje in kroži po prostoru. 

Ekonomičnost talnega ogrevanja

Potrebujemo še en izračun, preden analiziramo možnost in podamo odgovor na vprašanje, ali so najboljši IR paneli resnično najboljša opcija – izračun za talno ogrevanje. Tokrat vzemimo, da je povprečna poraba energije s talnim ogrevanjem okoli 80 W/m², površina prostora, delovne ure na dan in strošek energije pa enaki kot v primeru izračuna ogrevanja z radiatorji. Potem so poraba in stroški ogrevanja: 

 • Poraba = 80 W/m² × 20 m² × 6 ur = 9600 Wh/dan = 9,6 kWh/dan.
 • Strošek = 9,6 kWh/dan × 0,20 EUR/kWh = 1,92 EUR/dan.

Glede na izračun lahko povzamemo, da so stroški talnega ogrevanja v primerjavi z ogrevanjem z radiatorji nižji. Pri tem je treba poudariti, da je strošek ogrevanja odvisen od več dejavnikov, kot so izolacija objekta ter vrsta in učinkovitost ogrevalnega sistema. V povprečju lahko pričakujemo, da so stroški talnega ogrevanja nižji tudi za tretjino stroškov ogrevanja z radiatorji, in da se investicija v naslednjih nekaj letih povrne. 

Poglejmo zdaj, kako ekonomično je ogrevanje z IR paneli. V izračunu bomo upoštevali povprečne vrednosti ogrevanja na ta način. Poudarjamo, da v izračunu niso upoštevani najboljši IR paneli, temveč le povprečne vrednosti takšnega načina ogrevanja. 

Ogrevanje z IR paneli

Ponovno vzemimo povprečno porabo energije, to je cca. 60 W/m2, površino prostora 20 m2, 6 delovnih ur na dan. Tudi strošek energije naj bo tak, kot je bil v primeru talnega ogrevanja in ogrevanja z radiatorji, t. j. 0,20 EUR. 

Potem je:

 • Poraba = 60 W/m² × 20 m² × 6 ur = 7200 Wh/dan = 7,2 kWh/dan.
 • Strošek ogrevanja = 7,2 kWh/dan × 0,20 EUR/kWh = 1,44 EUR/dan.

Ugotovimo lahko, da je ogrevanje z IR paneli ugodnejše kot vsi prej obravnavani načini ogrevanja. To še posebej velja v primeru, ko se odločamo glede najboljših IR panelov. Najboljši IR paneli so namreč zasnovani tako, da zagotavljajo visokoenergetsko učinkovitost in naprednejše funkcije, zaradi katerih je lažje regulirati toploto in z njo bolj ekonomično ravnati. 

Ne le to. Najboljši IR paneli pogosto omogočajo boljši nadzor nad temperaturo in jih lahko uporabljamo glede na različne zahteve prostora, kar je ena njihovih glavnih prednosti. Zato so še posebej priljubljeni za ogrevanje prostorov, kjer ni potrebe po stalnem ogrevanju in kjer se je treba hitro prilagoditi temperaturnim spremembam.

Najboljši IR paneli: estetski vidik

IR paneli niso le izredno učinkovit način ogrevanja, ampak tudi estetsko privlačen element vsakega doma. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj izjemnih dizajnov in stilov ter vam pokazali, kako lahko IR paneli postanejo dekorativni element notranjih prostorov. 

Pestrost dizajnov in stilov

Najboljši IR paneli so na voljo v raznoliki mavrici dizajnov in stilov, zato boste zagotovo našli takšnega, ki vam bo povsem ustrezal; vse od klasičnega videza do minimalistično modernega in z možnostjo personalizacije. Izbira je povsem vaša. Ne glede na to za kakšen stil, barvo, vzorec ali teksturo se boste odločili, se bodo zaradi njihovega sodobnega in elegantnega videza povsem zlili z notranjostjo vaših prostorov

Na primeru kolaža fotografij spodaj predstavljamo nekaj primerov, da boste lažje razumeli, kako lahko najboljši IR paneli dopolnijo estetiko vsakega prostora – od dnevne sobe, spalnice, kopalnice, kuhinje do poslovnih prostorov. 

Opazite lahko, kako ti sodobni načini ogrevanja izboljšajo ne le videz prostora, ampak tudi splošno vzdušje. In ne nazadnje zaradi njihove oblikovalske prilagodljivosti so lahko vaši prostori tudi bolj funkcionalni. Ko se odločite, kateri so najboljši IR paneli po vašem okusu, pa nikar ne pozabite tudi na učinkovito prezračevanje prostorov

najboljši-IR-paneli-različni-stili
Najboljši IR paneli so različnih stilov in dizajnov. Kolaž slik predstavlja različno opremljene prostore, od minimalističnih pisarn do prijetnih kopalnic, kar prikazuje njihovo prilagodljivost estetiki kateregakoli prostora. Pravzaprav za vsak prostor. Posebej v primeru rumeno-bele kopalnice z IR paneli z osebnimi sporočili je prikazana tudi možnost personalizacije. 

Najboljši IR paneli: toplina, udobje in stil vašega doma

Medtem ko cene energentov neprestano rastejo, so se IR paneli uveljavili kot zelena alternativa ogrevanja. V primerjavi s tradicionalnimi načini ogrevanja stroške ogrevanja znižujejo za kar do 65 %, in ker delujejo po principu infrardečega ogrevanja, enakomerno in učinkovito ogrevajo prostore. Ne le to. Najboljši IR paneli so tudi estetsko privlačni in na voljo v različnih dizajnih, zaradi česar lahko popolnoma odražajo vaš okus za estetiko. Njihova cenovna dostopnost je še dodaten razlog, da poskrbite za prijeten in eleganten prostor, v katerega se boste z veseljem vračali – znova in znova. (5)

Vas zanima, koliko bi lahko z IR paneli privarčevali? Zagotovite si brezplačni izračun in informativno ponudbo, prilagojeno potrebam svojega doma. Za več informacij in odgovore na vprašanja nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo svetovali. 

VIR (1) –Home Triangle
VIR (2) – SURS
VIR (3) – HeatingWise
VIR (4) – EcoExperts
VIR (5) – Open Access Gov