infrardeče ogrevanje

Infrardeče ogrevanje ima več prednosti kot slabosti

Infrardeče ogrevanje (IR ogrevanje) ni eden izmed novodobnih izumov, poznamo ga že od nekdaj. Naše najbolj znano infrardeče ogrevanje poznamo prav vsi – to je sonce, ki ogreje še tako hladen zimski dan.

IR ogrevanje je veliko cenejše, vgradnja pa enostavnejša, kot bi si mislili. Ste vedeli, da prinaša tudi ogromno koristi za naše zdravje? Če vas zanima še več prednosti, vas vabimo, da berete naprej.

Vas zanima, kako deluje infrardeče ogrevanje?

Se še spomnite, ko ste sedeli v šolskih klopeh in poslušali o infrardečem sevanju? Če ste že malo pozabili – infrardeča svetloba je izven našega vidnega spektra, zato je ne vidimo. Toplota, ki jo oddaja infrardeče ogrevanje, je produkt svetlobe, ki je našim očem nevidna. IR panel nas ogreje, ker naša oblačila in koža absorbirajo njegovo svetlobo. Tudi ljudje oddajamo IR svetlobo, ki je sicer ne vidimo, zagotovo pa občutimo njeno toploto. Ste vedeli, da tudi ogenj oddaja infrardečo toploto?

Za lažjo predstavo še en praktični primer:
Predstavljajte si razliko med stanjem na direktnem soncu ali v senci. Na soncu vam je toplo, ker vas greje svetloba, ki sije na vaša oblačila in kožo, ko pa ste v senci, vas svetloba ne doseže in vam je hladno.

Infrardeče ogrevanje je naraven proces in ga lahko primerjamo z žarki sonca, ki ogrevajo zemljo.
Infrardeče ogrevanje je naraven proces in ga lahko primerjamo z žarki sonca, ki ogrevajo zemljo. Nujno preberite še naš članek o delovanju IR panelov.

Infrardeče ogrevanje – zakaj nas tako dobro pogreje?

Pa poglejmo, kako deluje infrardeče ogrevanje še bolj podrobno. Infrardeči žarki se odbijajo povsod po prostoru. Vsakič, ko se v nekaj zaletijo, predmet absorbira nekaj toplote, kar vpliva na njegovo temperaturo na molekularni ravni. Predmeti, na primer kavč ali preproga, to toploto oddajajo nazaj s procesi, ki jih imenujemo:

 • Kondukcija oziroma prevodnost opisuje prenašanje toplotne energije skozi trdna telesa. Na primer, ko sedite na stolu in se toplota prenaša s stola na vas.
 • Konvekcija je prenos toplotne energije med dvema predmetoma, pri čemer zrak deluje kot posrednik. To lahko občutite, ko se z roko približate toplemu predmetu, ne da bi se ga dotaknili. Na takšen način delujejo tudi standardni konvekcijski grelniki – s segrevanjem zraka okoli njih.
 • Sevanje je prenos toplotne energije med dvema predmetoma skozi elektromagnetni spekter brez uporabe zraka kot posrednika. Toplota se neposredno prenaša od vira toplote do cilja – in tako IR paneli oddajajo toploto.

Pri sevanju je pomembno predvsem to, da energije ne trošimo za segrevanje zraka, kot na primer pri konvekcijskih grelnikih. Žarke čutite neposredno na koži in občutek je podoben, kot bi stopili iz sence v topel poletni dan. Na slikah spodaj si oglejte, kako deluje konvekcijsko in infrardeče ogrevanje:

Klasični konvekcijski radiatorji delujejo tako, da segrevajo zrak okoli sebe, infrardeče ogrevanje pa neposredno ogreva predmete, kar je veliko bolj učinkovita metoda
Klasični konvekcijski radiatorji delujejo tako, da segrevajo zrak okoli sebe, infrardeče ogrevanje pa neposredno ogreva predmete, kar je veliko bolj učinkovita metoda. (1)

ogrejmo se z ir paneli

Verjetno se sprašujete, zakaj bi v poplavi različnih načinov ogrevanja izbrali prav infrardeče ogrevanje z IR paneli. Vsekakor vam priporočamo, da se namesto ogrevanja s fosilnimi gorivi, kot sta plin in kurilno olje, odločite za vgradnjo IR panelov. Ampak zakaj? (2)

IR paneli za delavnico, da ali ne?

Na hitro si poglejmo ključne prednosti infrardečega ogrevanja:

 • Nizke emisije
 • Visoka učinkovitost
 • Nizki stroški vzdrževanja
 • So okras v prostoru
 • Ne zavzamejo veliko prostora
 • Dobro zadržujejo toplote
 • So neslišni
 • Pozitivni učinki na zdravje
Prednost IR panelov je tudi njihov eleganten izgled
Prednost IR panelov je tudi njihov eleganten videz in relativno nizka cena.

Tako kot vse stvari ima tudi ogrevanje z IR panele določene slabosti, ampak prednosti vsekakor pretehtajo. Več o slabostih si lahko preberete tukaj. Preberite še najpogostejša vprašanja o IR ogrevanju.

Infrardeče ogrevanje je okolju prijazno in bolj učinkovito od klasičnega centralnega ogrevanja

Ker infrardeče ogrevanje za svoje delovanje ne uporablja fosilnih goriv, lahko občutno zmanjša vaše emisije ogljika. Če za njihovo delovanje uporabljate “zeleno” elektriko, pridobljeno iz obnovljivih virov, vam lahko IR paneli zagotovijo 100 % čisto toploto.

Infrardeče ogrevanje zagotavlja toploto neposredno s segrevanjem predmetov in ne izgublja energije z nepotrebnim segrevanjem zraka. Ko vključite IR panel, toploto občutite takoj in želeno temperaturo dosežete zelo hitro.

Pa si poglejmo, kako je to videti v praksi:
Koliko časa potrebujemo, da ogrejemo 8 m2 veliko sobo iz 18,5 °C na 23,5 °C?
IR panel bo sobo ogrel v 9,5 minutah, klasični konvekcijski radiator pa v 17-ih minutah. (3)

Z IR ogrevanjem boste prihranili pri stroških vzdrževanja

Poleg tega, da boste prihranili na račun visoke učinkovitosti, boste imeli manj stroškov tudi z vzdrževanjem. Pri sistemih za infrardeče ogrevanje ni delov, ki se premikajo, zato je tveganje za obrabo zelo nizko. Prav tako ne potrebujejo veliko vzdrževanja, saj niso potrebne menjave zračnih filtrov in nimajo motorja, ki bi se obrabil ali bi ga bilo treba namazati.

IR ogrevanje ne potrebuje veliko prostora – in še videti je lepo

IR paneli ne zavzamejo veliko prostora. Ogrevalne enote so kompaktne, zato jih je mogoče uporabljati tudi v manjših prostorih. Nekateri modeli IR panelov so zasnovani tako, da opravljajo več funkcij, služijo na primer kot ogledalo v kopalnici ali držalo za brisače.

So tanki, zelo lahki in predvsem estetsko dovršeni. Na plošče lahko natisnete svoje fotografije in jih tako spremenite v stenske umetnine. Možnosti so neskončne. Tudi če se odločite za navadne bele IR panele, bodo na pogled veliko bolj prijetni kot pa klasični radiatorji.

Infrardeče ogrevanje dobro vpliva na vaše zdravje in počutje

Toplota, ki jo oddaja infrardeče ogrevanje, omogoča naravno širjenje vaših kapilar in posledično višjo nasičenost (saturacijo) krvi s kisikom. Rdeče krvničke se tako obnovijo in še bolj učinkovito razstrupljajo vitalne organe. Zaradi povečanega števila levkocitov se bo okrepil tudi vaš imunski sistem. (4)

Ali ste vedeli, da se tehnologija infrardečega sevanja uporablja za zdravljenje določenih vrst raka? (5)

Infrardeče ogrevanje dobro vpliva na vaše srce in kardiovaskularno zdravje, predvsem pri tistih, ki imajo diabetes, visok holesterol ali so kadilci. Hkrati se izboljša tudi prekrvavitev mišic, kar pospeši celjenje ran in zmanjša bolečine v mišicah.

Klasični ogrevalni sistemi ogrevajo zrak, ki se po segrevanju dvigne v prostoru skupaj s prahom in alergeni, ki jih vsebuje. Infrardeče ogrevanje ne dviguje prahu in za delovanje ne porablja kisika. Prav tako ne suši zraka in ohranja naravno raven relativne vlažnosti med 30-50 %. To je pomembno predvsem za tiste, ki imajo težave z dihanjem in jim vroč, suh zrak povzroči nelagodje ter draži dihalne poti.

Smo vas prepričali, da se infrardeče ogrevanje res izplača?

Mislim, da smo vas!

Več o rešitvah za infrardeče ogrevanje si preberite na Planet Infrapanel.

Če imate še kakšno dodatno vprašanje ali želite prejeti neobvezujočo ponudbo, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali!

VIR (1) – Surya
VIR (2) – The Eco Experts
VIR (3) – Univerza v Aston-u in Jigsaw Limited
VIR (4) – Aeno
VIR (5) – Kaiyan Medical