sevanje-IR-panelov-prikazna

“Sevanje IR panelov je terapevtsko.” Pa je res?

IR paneli so kot alternativa tradicionalnemu načinu ogrevanja poleg toplotnih črpalk, sončne in vetrne energije vedno bolj priljubljeni. Razlog za to so njihova inovativna zasnova in energetska učinkovitost kot tudi estetski dizajn. Po drugi strani pa se pri tistih, ki se o tej možnosti ogrevanja šele odločajo, pogosto porajajo dileme, s katerimi je povezano sevanje IR panelov. (1)

Zato se bomo v nadaljevanju osredotočili ravno na ta vidik delovanja IR panelov. Posebno pozornost bomo namenili njihovemu vplivu na zdravje, njihove terapevtske koristi, kot tudi vpliv IR sevanja na kakovost bivanja.

Preučili bomo prednosti, ki jih ima sevanje IR panelov, in raziskali, zakaj ta način ogrevanja velja za sodobno, udobno in zdravo alternativo ogrevanja. 

sevanje-IR-panelov-ambient
Domače okolje, kjer je nazorno prikazano, kako se IR paneli vključujejo v ambient prostora. IR paneli zagotavljajo udobje, nežno svetlobo in mirno vzdušje, obenem pa tudi sodoben, udoben in zdrav način ogrevanja

Kako sevanje IR panelov vpliva na kakovost bivanja in zdravje?

Ogrevanje prostorov z IR paneli je veliko več kot le ogrevanje prostorov; gre za izoblikovanje prostora v prijeten, bolj zdrav in udoben ambient, s tem pa tudi k izboljšanju kakovosti bivanja. Poglejmo, kakšne koristi za naše zdravje prinaša sevanje IR panelov. 

IR paneli pripomorejo k izboljšanju zraka v prostoru

Vsi dobro poznamo občutek izsušene kože in respiratorne bolezni, ki so zveste spremljevalke jesensko – zimskega obdobja. Zato je treba poskrbeti za redno in temeljito zračenje prostorov, k temu pa lahko bistveno pripomorejo tudi IR paneli. 

Za sevanje IR panelov namreč velja, da pomagajo ohranjati bolj naravno ravnovesje vlažnosti zraka v zaprtih prostorih. Ne le to. IR paneli za razliko od konvekcijskih grelnikov delujejo tako, da zrak ogrevajo neposredno, brez dvigovanja prahu, kar je še posebej priporočljivo za alergike na prah in bolnike z respiratornimi obolenji. (2)

sevanje-IR-panelov-boljsi-zrak
Sevanje IR panelov boste občutili kot olajšanje in lažje boste ponovno zadihali. Bistveno pripomorejo k izboljšanju kakovosti zraka v prostoru in poskrbijo za optimalno vlažnost prostorov. To je še posebej dobrodošlo pri alergikih na prah in bolnikih z respiratornimi obolenji. 

Simulacija sončnih žarkov

Kako prijetno je, ko nas grejejo sončni žarki, kajne? Podoben občutek lahko privabite v notranjost svojega doma. IR paneli namreč delujejo tako, da toploto enakomerno razporedi po prostoru, kar pomeni, da bo čisto vsak kotiček prostorov doma enakomerno ogret. Pozabite na prekomerno segreta območja na eni strani in hlad drugod! (3)

Prijetna tišina

Doma si pogosto zaželimo tišino, kajne? In ravno to je tisto, na kar prisega marsikdo, ko se odloči za sevanje IR panelov. Tako si lahko zagotovite, da se osredotočite na dani trenutek, delo, ki ga opravljate, in medsebojne odnose. IR paneli namreč delujejo s skorajda nezaznavno glasnostjo. Zato so idealni tako za spalne prostore, dnevno sobo, kot tudi kopalnico in delovno okolje. (4)

V tabeli spodaj je prikazana primerjava med ravnjo hrupa, ki jo povzročajo IR paneli in tradicionalni načini ogrevanja. Kot lahko razberete iz tabele, je raven hrupa, ki jo povzroča sevanje IR panelov skoraj nična, kar prispeva k boljšemu počutju v izbranem ambientu. 

Način ogrevanjaRaven hrupaUgodje v prostoru
Infrardeči paneliSkoraj ničen hrupVisoko ugodje zaradi tišine
Tradicionalno ogrevanje (npr. konvekcijski grelniki)Srednja do visoka raven hrupaManjše ugodje zaradi hrupa

Estetski vidik in sevanje IR panelov

V dobro ogrevanem prostoru se dobro tudi počutite, drži? Še bolje, če je ambient tudi prijetno opremljen. Se strinjate? Le redkokateri sistem ogrevanja nudi toliko koristi za zdravje in dobro počutje – v vseh ozirih, kot to zagotavljajo IR paneli. (5)

Sevanje IR panelov in sodobni dizajn teh inovacij omogočata, da se IR paneli, kar zlijejo z ambientom. Na voljo so, namreč v različnih barvnih kombinacijah, mnogi pa se odločajo tudi za njihovo popolno personalizacijo

sevanje-IR-panelov-dizajn
Sodobno opremljena dnevna soba, kjer se IR paneli zlijejo s prostorom in poudarijo njegove prednosti. IR paneli so predstavljeni v različnih barvnih kombinacijah in z različnimi motivi, nekateri med njimi pa so tudi povsem personalizirani – vse z namenom, da se v prostoru resnično dobro počutimo. 

Pomemben je tudi trajnostni vpliv

Ne nazadnje je pomembno tudi, kako s sodobnim načinom bivanja vplivamo na zeleni planet. Z drugimi besedami: kakšno okolje sooblikujemo za naslednje generacije. Ta način ogrevanja namreč omogoča zmanjšan ogljični odtis. Sevanje IR panelov lahko dosežemo tudi z alternativnimi viri energije, kot sta na primer sončna energija in energija vetra

IR paneli so znani po svoji energetski učinkovitosti, kar pomeni, da za enako količino ogrevanega prostora kot s tradicionalnimi načini ogrevanja porabimo manj energije. Sevanje IR panelov posledično pomeni manjšo obremenitev okolja in manjši ogljični odtis. (6)

Opaziti je mogoče tudi vedno večji trend k izdelavi IR panelov iz recikliranih materialov. Za nameček pa IR paneli omogočajo enega najbolj enostavnih načinov postavitve, zaradi česar je odločitev za ta način ogrevanja še toliko lažja. 

Sevanje IR panelov: sklepne misli

Ko povzamemo vse, kar smo spoznali o sevanju IR panelov, lahko ugotovimo, da ti niso le novodobni način ogrevanja, temveč pomembno odločajo tudi o tem, kako se bomo v prostoru počutili in celo o tem, kakšno bo naše zdravstveno stanje. 

Sevanje IR panelov je več kot le alternativni vir ogrevanja prostorov; je terapevtski način zagotavljanja udobja, ki deluje podobno kot toplota sončnih žarkov. 

Zmožnost IR panelov, da vzdržujejo naravno vsebnost vlage v zraku, zmanjšujejo količino prahu, bakterij in alergenov v prostoru, zagotavljajo tiho in enakomerno razporeditev toplote – to so glavni razlogi, zakaj je sevanje IR panelov koristno za zdravje. Če temu dodamo tudi estetski vidik in prijaznost do okolja, je popolnoma jasno, da so IR paneli tisto, na kar boste ponosni, ko se boste vračali domov – znova in znova. 

Za več informacij se posvetujte z našo ekipo. Z veseljem vam bomo svetovali tudi na konkretnem primeru in vam razkrili vse, kar predstavlja sevanje IR panelov in česar nam ni uspelo v tokratni objavi zajeti. Ker se zavedamo pomena povezane energetske rešitve, vam lahko pomagamo tudi pri postavitvi celostnega, učinkovitega energetskega sistema. Zaupajte nam svoje želje in skupaj poiščimo najboljšo rešitev za vaš dom. 

VIR (1) – Yung-Ho et al.
VIR (2) – Ecolivingexpert
VIR (3) – Ducoterra
VIR (4) – Hies
VIR (5) – Home Triangle
VIR (6) – Bunplugged